Nieuws

hier vind je onze selectie uit het nieuws rondom onze acitiveiten en dienstverlening

Rupsen op boom

mei 2021

Nog niet eerder zo’n late ontwikkeling eikenprocessierups

bron: Nature Today
auteur: Kenniscentrum Eikenprocessierups

Door de bijzonder koude april en koude start van mei bevinden de eikenprocessierupsen zich nu pas in het eerste en tweede larvestadium. Niet eerder werden zo laat in mei nog rupsen in het eerste larvestadium aangetroffen. De overlast begint naar verwachting pas in de eerste week van juni, weken later dan vorig jaar. Het is onduidelijk wat het effect van de kou op de plaagdruk zal zijn.

Overlastperiode ook laat
Deze bijzondere ontwikkeling heeft ook consequenties voor het moment van nestvorming. De langetermijnweersverwachting geeft aan dat het nog even koel blijft. Dat betekent dat de bladeren van de eiken traag blijven uitlopen en dat de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen en andere rupsen achterblijft ten opzichte van de afgelopen jaren. Zover bekend zijn nog nooit zo laat in mei eikenprocessierupsen in het eerste larvestadium aangetroffen.

De gevolgen van de vertraagde ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zijn op dit moment nog onzeker en niet direct te voorspellen. Verwacht wordt dat de periode van de meeste overlast naar juli verplaatst. Ook de hoogte van de piek van de plaagdruk is nog onduidelijk. Wellicht dat in deze periode bijvoorbeeld vogels relatief meer eikenprocessierupsen zullen opeten, bij gebrek aan andere rupsen, waardoor de plaagdruk wellicht beperkter blijft en daarmee dus ook de overlast voor de omgeving. Of dat echt zo is, moet worden afgewacht.

Lees hier het hele artikel  op https://www.naturetoday.com

Afbeelding rupsenval

juli 2020

Rupsenval tegen eikenprocessierups blijkt ook in definitieve conclusie niet effectief

bron: Boomzorg.nl, Sjoerd Rispens. 23 juli 2020

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups gaf vorige maand al aan dat uit onderzoek bleek dat een rupsenval niet werkt tegen de eikenprocessierups. Het onderzoek heeft, nu het is afgerond, geen andere inzichten opgeleverd.

Rupsenval
De rupsenval wordt in bomen onder de laagste takkrans geïnstalleerd om eikenprocessierupsen in een zak te lokken en daarmee overlast te voorkomen Het onderzoek toont aan dat natuurlijke vijanden wel in zakken terecht komen. Begin juni gaf het Kenniscentrum in een deelconclusie al aan dat de rupsenvallen niet werken. Daar is in het verdere onderzoek geen verandering meer in gekomen.

Conclusies
De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn als volgt: het te vroeg plaatsen van rupsenvallen heeft geleid tot ongewenste bijvangsten van allerlei andere insecten en geleedpotigen, waaronder natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals roofkevers. De rupsenval heeft geen jonge eikenprocessierupsen gevangen voordat ze brandharen kregen. De rupsenval is hiermee niet geschikt als preventieve maatregel. De rupsenval vangt geen eikenprocessierupsen in welk stadium dan ook. 

Lees het hele artikel ...

Processierups in processie

juni 2020

Grondnesten

bron: Nature Today, juni 2020

Eikenprocessierups in 30% van de eiken en rupsen van vorig jaar kruipen uit grondnesten

Lees het hele artikel ...

Titelafbeelding introfilm

juni 2020

Introductievideo

bron: Universiteit van Nederland

Bekijk via deze link een interessante introductievideo over de eikenprocessierups door bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit.

Bekijk de introductievideo ...

afbeleding Processierups uit grondnest

juni 2020

Linke soep voor honden

bron: Eindhovens dagblad, juni 2020

De processierupsen lijken dit jaar in minder bomen te zitten, maar kruipen in toenemende mate uit de grond omhoog. Dat is linke soep voor honden, omdat ze vaak laag in struikgewas en op boomstammen zitten en een lik met de tong voor honden fataal kan zijn.

Lees het hele artikel ...

Afbeelding rupsen op tak

maart 2020

Gemeenten zetten zich schrap tegen komst processierups

bron: RTLnieuws -EditieNL, maart 2020

Nu de lente dichterbij komt, zetten gemeenten zich schrap voor de komst van de processierups. Zo heeft de gemeente Breda vijfhonderd speciale vallen geplaatst. Hoeveel overlast kunnen we van het kriebelbeestje verwachten deze zomer? En heeft de zachte winter er nog invloed op?

Lees het hele artikel ...

Adres

Panheelderweg 23
6097 AH  Heel
Nederland

KvK 76870324
BTW NL860818111B01

Links

Pro6 Rupsbestrijding
Pro6 Zonneklaar
Pro6 Bladverwijdering